Zbliża się Święto pizzy, w związku z tym „pysznym” wydarzeniem mamy dla Was kilka informacji. Zaczynamy….
1. Kiedy narodziła się współczesna pizza, jaką znamy dzisiaj?
Oficjalnie, narodziła się w Neapolu w 1889 roku podczas wizyty królowej Margherity w tym temperamentnym mieście. Kucharz Raffaele Esposito i jego żona Rosa Brandi, właściciele restauracji przy ulicy: Via Sant'Anna di Palazzo, aby złożyć hołd królowej , przygotowali dla niej potrawę w kolorach flagi włoskiej: czerwony, zielony i biały czyli na bazie pomidorów, bazylii i mozzarelli. Podobno, użyto wówczas po raz pierwszy do pizzy sera. Był to moment niezwykły, narodziła się pizza Margherita, dzisiaj najpopularniejsza we Włoszech.
Dzisiejsza Margherita podawana jest bez bazylii, za to z dodatkiem oregano.
2. Przodkowie Pizzy
54 lata wcześniej w 1835r pisał o niej ojciec sławnego Alexandra Dumas’a (tego od Trzech muszkieterów) , również Alexander Dumas , w swoim zbiorze opowiadań „Le Corricolo”.
A jeszcze wcześniej …. prawdopodobnie dzisiejsza pizza wywodzi się od Pity. Znali ją już Rzymianie. Do cienkiego ciasta w typie podpłomyka wkładali różnego rodzaju dodatki, głównie warzywne. W czasach Cesarstwa Rzymskiego pita była potrawą ubogich.
3. Jak jeść pizzę, rękami czy przy pomocy sztućców?
We Włoszech oba sposoby są powszechne. Pizza, jako posiłek ubogich była początkowo spożywana bez użycia sztućców, przy użyciu samych rąk. Do dzisiaj w restauracjach jest bardzo popularne krojenie pizzy na 4 części i zjadanie każdej właśnie przy użyciu samych rąk.
4. Jaki sos do Pizzy?
To zależy w jakim kraju się znajdujemy. Jeśli mowa o Włoszech to absolutnie nie polecam pytać kelnera o sos do pizzy czy ketchup. W oczach każdego Włocha pizza wychodzi z pieca już doskonała i jest dla nich nie do zaakceptowania , że ktoś może chcieć zepsuć jej smak jakimiś sosami. Według standardowego Włocha Amerykanie używają sosów do pizzy , bo nie potrafią jej przygotować i skoro jest niesmaczna to trzeba w jakiś sposób uczynić ją zjadliwą. Dlatego, nie poroście we Włoskich restauracjach czy pizzeriach o sosy. Kelner gotowy jest się obrazić i więcej nie podejdzie do Waszego stolika. Mile widziane jest natomiast polewanie pizzy oliwą z oliwek extravergine , łagodzi to jej smak. Wielbicieli pikantnych przypraw ucieszy zapewne wiadomość , że niektóre pizzerie, na życzenie, podają oliwę z dodatkiem suszonego peperoncino (pikantnych czerwonych papryczek) – „olio piccante”.
5. Pizza i Amerykanie.
Amerykanie odkryli pizzę dzięki włoskim imigrantom na początku XX wieku. Zaledwie 15 lat po wynalezieniu pizzy Margherity w 1905r. , Gennaro Lombardi – włoski emigrant – otwiera pierwszą pizzerię w Nowym Jorku . Sukces był niemal natychmiastowy. Dziś najpopularniejszą pizzą w USA jest pizza Pepperoni (z pikantnym salami), która we Włoszech nazywa się Diavola, bo jest pikantna, jak sam diabeł.
6. Grube czy cienkie ciasto?
Hmmmm….. ten problem w zasadzie nie istnieje we Włoszech. Grubość ciasta prawie zawsze jest taka sama, i przypomina to pizze , którą w Polsce, zamawiamy jako tą na cienkim cieście. Tylko w Neapolu i niektórych miasteczkach na południu Włoch pizzerie wypieka się na grubszym cieście. Nie istnieje zatem opcja wyboru, ani rodzaju ciasta ani jej wielkości. Standardowa wielkość pizzy we Włoszech to ok. 35 cm średnicy. W niektórych pizzeriach można zamówić pizzę Baby, około 22 cm średnicy. Na południu Włoch jest powszechne również, że brzeg pizzy jest znacznie szerszy niż na północy.
7. Jak długo się piecze pizza?
Zależy od pieca i regionu Włoch. Na południu, specjalne kamienne piece, podsycane drewnem osiągają temperaturę 450 – 500’C , wystarczy wtedy około 1,5 -2 minuty. Natomiast na północy, piece osiągają temperaturę niższą , ok. 320 ‘C , w takim piecu pizza wypieka się max 5 minut.
8. Ile dojrzewa ciasto na pizzę?
Każda pizzeria ma swój przepis. Poza mąką, która we Włoszech charakteryzuje się inną miałkością, drożdżami, wodą, smalcem lub oliwą extravergine i solą jest bardzo ważne ile czasu ciasto dojrzewa i w jakich warunkach. Stosunek składników jest prawie zawsze sekretem , natomiast wiele pizzerii szczyci się tym, że ich pizza jest lekkostrawna właśnie ze względu na długi czas leżakowania ciasta ,około dwóch dni. Najbardziej ciężkostrawna jest pizza która krótko dojrzewała , tj. minimum 15 godzin.
9. Jaki napój do pizzy?
Ciekawe , bo to chyba jedyne danie we Włoszech do którego nie pije się wina. Do pizzy obowiązkowo zamawiamy piwo, albo napoje gazowe lub ich mix – bardzo popularne jest zamawianie do pizzy miksu piwa ze sprite-em , nazywa się to „birra e Gazzosa” lub „Panachè” (2/3 piwa i 1/3 sprite).
10. Focaccia to nie pizza
Najprościej określić foccacię jako rodzaj pieczywa podawany do posiłku lub jako przystawka. Jego podstawą jest ciasto ,jak do pizzy , tylko znacznie wyższe. Bez dodatku sera i sosu pomidorowego za to np.: z oliwkami, rozmarynem , pomidorkami, plasterkami ziemniaków, cebulką, z grupa solą.
Zamawianie pizzy - kilka różności.
- We Włoszech inaczej niż w Polsce, bardzo niepopularna jest pizza z ananasem - nie ma takiej nazwy, jak pizza hawajska.
- Odpowiednikiem serowej uczty, będzie włoska pizza „ 4 formaggi”
- Pizza „frutti di mare” ma bardzo często na swojej powierzchni małże w muszelkach . Najważniejsze by małże miały te muszelki otwarte, zamknięte muszelki są oznaką ich nieświeżości.
- Dla dzieci zamawia się zazwyczaj pizzę z frytkami i parówką - Pizza patatine e wurstel.
- Uwaga, bo nie wszystkie pizzerie są chętne by przygotować nam pizzę skomponowaną specjalnie na nasze zamówienie. Zazwyczaj wybiera się jakąś z listy i ewentualnie prosi o zdjęcie lub dodanie jakiegoś składnika, Jest to oczywiście dodatkowo płatne.
- Pizza bianca – czyli biała, bez dodatku sosu pomidorowego.
- To co może nasz zadziwić studiując menu to pizza z ziemniakami , rozmarynem i np.: parówkami. Polecam wypróbować jest naprawdę smaczna. Jest to pizza bianca.
Włoskie Pizzerie w Polsce.
Wróbelki ćwierkają, że najlepsze pizzerie to te ,które sprowadzają swoje składniki prosto z Włoch. Jak już wcześniej zostało napisane, inna jest we Włoszech mąka, inaczej smakuje też ser mozzarella produkowany w Polsce. Nie jest też polską domeną produkcja dojrzewających wędlin, czy oliwek. A Wy jakie macie zdanie na ten temat? Napiszcie nam koniecznie, gdzie jedliście swoją najsmaczniejszą pizze. W Polsce, we Włoszech, a może gdzieś indziej?
Udanego dnia Pizzy.
Autorką artykułu jest Halina Różańska – pilot wycieczek specjalizujący się w destylacji włoskiej. Od 2007 roku mieszka w północnych Włoszech nad alpejskim jeziorem Iseo.
Możesz poczytać więcej o jej pracy na www.kierunek-italia.pl